Meriah, Grand Event ESQ di Malaysia Diikuti 1.000 Peserta dari 4 Negara

- Rabu, 14 September 2022 | 09:49 WIB
Gelaran Grand Event Training ESQ di Malaysia berlangsung meriah dan khidmat. (suaramerdeka.com / dok)
Gelaran Grand Event Training ESQ di Malaysia berlangsung meriah dan khidmat. (suaramerdeka.com / dok)

KUALA LUMPUR, suaramerdeka.com - Gelaran Grand Event Training ESQ di Malaysia berlangsung meriah dan khidmat dengan diikuti kurang lebih 1.000 orang dari 4 negara yaitu Malaysia Brunei Darussalam, Singapore dan Indonesia.

Acara yang berlangsung selama 3 hari di Shah Alam Convention Center (SACC) Selangor-Malaysia pada 10-12 September 2022 itu dibuka langsung Ketua Mufti Muzakarrah Fatwa Kebangsaan Malaysia, Datok Nooh Gadut.

Dalam kesempatan itu, Datok Nooh Gadut juga memimpin doa dan memberikan sambutan dalam training ESQ tersebut.

"Dalam hidup ini tidak ada yang tidak diuji oleh Allah. Semua ada ujian-ujiannya. Oleh sebab itu penyelesaiannya bisa dengan sabar, kemudian bertawakal kepada Allah dan kita berserah kepadaNya. Oleh sebab itu Allah telah mengingatkan kepada kita dalam banyak perkara. Mau seperti apa keadaan kita saat ini, kita kembalikan semuanya kepada Allah," tutur Datok Nooh Gadut.

Baca Juga: Lahirkan Generasi Berkualitas, Butuh Didukung Ekosistem Pendidikan Memadai

Pria asal Malaysia itu mengakui bahwa saat ini usianya menuju 76 tahun. Selama hidup, ia mempunyai falsafah tersendiri.

Semua hal yang positif mesti diterima dengan positif. Dan semua hal yang negatif kita terima dengan positif. Pada akhirnya insyaAllah semuanya akan bernilai positif.

"Apapun penyelesaian yang dapat diandalkan, yang terbaik adalah pendidikan, dakwah, dan sebaran islam. Maka ESQ berperan dalam hal ini."

Selain Ketua Jawatankuasa Muzakarah Majlis Kebangsaan Malaysia Datok Nooh Gadut (Semacam MUI Pusat di Indonesia yang memimpin para mufti Malaysia).

Baca Juga: Cek Asmara Zodiak Hari Ini 14 September 2022: Hubungan Capricorn-Aquarius Membaik, Kabar Baik Pisces

Halaman:

Editor: Andika Primasiwi

Tags

Artikel Terkait

Terkini

X